Infrafűtés működési elve

Emlékeztetőül:

Az infravörös energia elektromágneses hullám formájában terjedő hő, amely sugárzás révén terjed. Jellemző tulajdonsága, hogy egy adott tárgyra irányítva, a besugárzott test tulajdonságaitól függően, energiája elnyelethető, visszaverhető és lencsék vagy prizmák segítségével fókuszálható vagy szétszórható. Nagy általánosságban elmondható, hogy az infrasugár hullámhosszával arányosan hatol a tárgyak, élő szervezetek belsejébe, így adva át az általa termelt hőenergiát. A levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, így a hatásfoka közel 100 %-os.

Az infrafűtés működési elve:

A sugárzó fűtés régóta ismert technológia. A Nap, hőhullámain keresztül megajándékoz bennünket az éltető energiával. Sugarai áthatolnak a levegőn és felmelegítik a földet, az embereket. Évekig tartó kutatómunka során fejlesztették ki napjaink hőhullám-fűtését, hogy a természetes napsugárzás hatását zárt terekben vagy akár kültéren éjjel is elérhetővé tegyék.

A mesterségesen előállított „napsugárzás" nem tartalmazza a káros ultraibolya sugarakat, kizárólag a „melegítő" infravörös sugarakat, ezáltal rendkívül jó hatása van az élő szervezetre.

Az infrafűtő berendezések (infrasugárzók, infrapanelek) tehát az elektromos energiát alakítják át infravörös sugárzássá. Az infravörös sugárzás, ellentétben a hagyományos fűtéssel, elsődlegesen nem a levegőt fűti fel, hanem célzottan az ott tartózkodó élőlényeket, tárgyakat.  

A levegőnél melegebb falaknak, padlónak, bútoroknak, egyéb tárgyaknak, és nem utolsó sorban saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki -  a hagyományos fűtési módoknál szükséges 2-4 °C-kal  alacsonyabb levegőhőmérséklet mellett is.

Alapvetően két fajtája létezik:

  1. Sugárzó fűtés esetében nagyobb teljesítményű infrasugárzó készülékkel fűtűnk, melyek a magas üzemi hőmérsékletnek köszönhetően azonnal éreztetik hatásukat. Nincs szükség előmelegítésre, kizárólag akkor szükséges az infrasugárzó működtetése, amikor valóban szükség van rá! Mozgásérzékelővel, fokozatmentesen állítható teljesítmény szabályzóval való kombinálás esetén az egyedi igényeket maximálisan kielégítik, a költséghatékony működés ezek segítségével tovább fokozható. Az IP65 védelmi fokozatú, teljesen por és vízálló modellek a szabadtéri alkalmazást számtalan felhasználási területen lehetővé teszik.
  2. Panelfűtés esetében az infrapanelek alacsonyabb teljesítmény mellett alacsonyabb üzemi hőmérsékleten, 80-100 °C-on működnek. A fűtés alapelveinek megfelelően, előnyösebb több alacsonyabb teljesítményű hőforrást használni, egyenletesen szétosztva a helyiségben. Ebből következően a helyiség hőmérséklete függőlegesen egyenletesebb. Ezt a mennyezeten elhelyezett infrapanelek kiválóan biztosítják. A pontosan tervezett és programozható szabályozás is segíti a gazdaságos működtetést, figyelembe veszi a hőnyereséget a helyiségben (pl. ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése). Éjszaka vagy távollét esetén csökkenthető a hőmérséklet. Amíg a padlófűtésnek vagy hagyományos központi fűtésnek előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos infra-fűtőpanelek 15 perc alatt elérik a maximális fűtőteljesítményüket.

Az infrafűtősugárzókkal illetve infrapanelekkel  30-60% költség megtakarítás érhető el a hagyományos fűtési módokkal (gázkonvektor, radiátoros fűtés, padlófűtés vagy hőtárolós kályha) szemben.

Előnyei:

Zárt térben ( lakások, irodák és egyéb helyiségek esetében) a kisugárzott hő nem tud kiszökni az ablakon, ráadásul a falak mentén hőfüggöny alakul ki. Ezért a hőveszteség minimális.

Nyílt területen ( teraszokon, utcán, nagy belmagasságú csarnokokban, stúdiókban, templomokban stb.) a célzott, irányított infrasugárzásnak köszönhetően nem melegítjük feleslegesen a környezetet, kizárólag a szükséges területet. A fűtés hatékonysága ezáltal közel 100 %-os .

 

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben