Csarnokfűtés megoldások

 

Az ipari csarnokok, műhelyek raktárak fűtési megoldásainak terén megkülönböztetünk hagyományos konvekciós (meleg levegős) fűtési rendszereket, valamint a sugárzó fűtéseket, mint például a az infra hősugárzókat és sötétsugárzókat. Az alábbiakban a csarnokfűtés megoldások összehasonlításáról olvashatsz, mikor melyik típusú fűtési forma a célravezetőbb, mik az előnyök és hátrányok.

 

Csarnokfűtés megoldások 1. Meleglevegős fűtés – csarnokfűtés gázzal

 

Ezek olyan hagyományos, konvektív típusú fűtőrendszerek, amelyek a meleg levegőt egy fúvóberendezésen keresztül irányítják a helyiségbe, ezzel melegítik fel. A rendszer hátránya, hogy a meleg levegő felfelé száll. Nagy belmagasságú ipari csarnokokban, raktárakban így a meleg levegő hőtakarót képez a mennyezet alatt. Ez két dolgot eredményez:

  1. az alsóbb rétegekben nincs elég meleg
  2. nagyfokú energiaveszteséget

A nagy belmagasságú hatalmas egy légterű helyiségek teljes felfűtése konvekciós fűtéssel (gázzal vagy levegőfűtéssel) nagyon költséges megoldás. Felesleges az ilyen csarnokokat, raktárakat teljesen befűteni, mikor csupán néhány ember dolgozik bennük. A mai gáz árak mellett sokan döntenek az elektromos infrafűtés mellett, még akár a hagyományos gázfűtés mellett is.

 

Csarnokfűtés megoldások 2. Fűtés ipari infra hősugárzóval

 

Infra hősugárzók működésük során az elektromos áramot alakítják át infravörös sugárzássá és ezáltal hőforrásként működnek. A sugárzó fűtés működési elve Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először a talajt és a rajta lévő tárgyakat melegítik fel, a levegő csak ezután melegszik fel. Mivel a sugárzó fűtés a felületeket, testeket fűti fel, így egy helyiségen belül egyenletes hőérzetet és ez által magasabb komfortérzetet biztosít.

Az ipari infra hősugárzók jellemzője, hogy minimális hőveszteséggel üzemelnek, így használatukkal akár 50 %-s energia- és költségmegtakarítás érhető el a hagyományos fűtési rendszerekhez képest.

Az ipari infra hősugárzó nagy helyiségek fűtésére kiválóan alkalmas, mivel előnye, hogy közvetlenül az objektumokat melegíti fel, nem pedig az egész légtér levegőjét.

 

 

Miért jobb az infrafűtés hatásfoka a konvekciós fűtéshez képest?

 

  • Az ipari hősugárzók az ipari csarnok, műhely vagy raktár levegőjét nem közvetlenül melegítik. Amiatt, hogy csupán a testeket és tárgyakat melegítik fel, nem pedig a teljes légteret, magasabb hatásfokkal rendelkeznek, így akár 50 %-os energiamegtakarítás érhető el. Ezzel szemben a hagyományos fűtés esetén a meleg levegő nagy része felszáll, így nagyobb belmagasságnál az alacsonyabb rétegekben ez a hűtési forma nem hatékony.
  • Az infrafűtésnél a felfűtési idő jóval rövidebb, azonnal meleg érzet keletkezik a test melegítése által. Míg a hagyományos (konvekciós) fűtéssel általában több órás előfűtés szükséges a használathoz
  • Az infrafűtés magasabb hőérzetet biztosít mint a mért hőmérséklet, így rendkívül költséghatékony
  • Zónafűtésre is alkalmas, vagyis egy nagy légtérben különböző mértékben fűtött zónák alakíthatók ki, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást

 

 

Mi a leggazdaságosabb csarnokfűtés?

 

Összegzés képpen elmondhatjuk, hogy a leggazdaságosabb csarnokfűtési megoldás a sugárzó fűtés, ipari hősugárzók használata. Óriási belmagasságú, hatalmas ipari csarnokok, raktárépületek, műhelyek, templomok gazdaságos fűtésére sokkal inkább alkalmas berendezések ezek, mint a hagyományos, teljes levegőt felmelegítő konvekciós fűtési megoldások.